Advertisements

Tag Archives: research

mudeng ndak, baca [abstrak] Thesis Saya Dalam Bahasa Melayu ? :D

Sapa bilang Bahasa Melaysia (BM) itu Mirip Banget dengan Bahasa Indonesia (BI)?
Haha… saya jamin deh… kalau ada Orang Indonesia pertama kali datang ke Malaysia, pasti bingung 1/2 Mati dengan BM.

Iya seh kosakatanya banyak yang Mirip, tapi banyak sekali terjadi dimana terdapat kata  yang sintaksis nya sama akan tetapi makna [semantik] dan penggunaan nya berbeda.

Contohnya :
1. “Seronok” di BM artinya adalah=”enjoyable” kalo BI = “ndaksopan” 😀
2. “Boleh” di BM artinya adalah=”Can” kalo BI= “May” 😀

dan masih buanyak lagi, yang bisa bikin anda ngelu 1/2 Sutris No [Bachir] huehe….

Beruntung sekali di Malaysia saya belajar di kampus Internasional, yang Bahasa pengantarnya menggunakan Bahasa Inggris. Jadi, ndak perlu repot-repot belajar BM.

Walaupun demikian, mungkin atas nama Kebangsaan. Semua Tugas Akhir / Tesis / Disertasi harus disertai dengan abtrak BM. Haha…..
Walaupun sudah 2 Tahun tinggal di Malay, Tetapi, sumpah… saya benar-benar nyerah kalau disuruh nerjemahin Abstrak Tesis English Version saya ke BM. Beruntung disini saya punya student anak Malay yang dengan senang hati mau saya suruh nerjemahin hue he…. [Thanks To My Student : Shaqifah and Khail Malik :)].

Berikut adalah Abstrak Tesis Saya dalam BM, Selamat Menikmati !!
———————————————————————————————————————–

Dalam era k-ekonomi di mana ilmu telahpun menjadi sumber terpenting, kajian telah menunjukkan bahawa pengunaan sistem e-Learning telah meningkat dalam bidang pelajaran dan korporat. Pengunaan e-Learning bukan sahaja bertujuan untuk mendapatkan ilmu tetapi untuk mengekalkan daya saing sama ada untuk individu mahupun organisasi. Namun, potensi awal e-Learning masih belum dapat direalisasikan kerana ia hanya dianggap sebagai handout yang diterbit secara online, ditambah dengan kuiz. Walaupun e-Learning 2.0, yang dibantu teknologi Web 2.0, sudahpun wujud, masalah seperti information overload dan poor content aggregation masih tidak dapat ditangani dalam suasana e-Learning Management System atau LMS.

Tujuan kajian ini adalah untuk mengekstrak potensi Semantic Web (SW) and teknologi Knowledge Management (KM) dengan sepenuhnya. SW dan KM merupakan dua teknologi yang baru dikenalpasti dapat memperbaiki LMS yang sedia ada. Cadangan nama untuk sistem baru in adalah Semantic Web Aware-Knowledge Management  Driven e-Learning System (SWA-KMDLS). Pendekatan ontologi yang merupakan tulang belakang SW dan KM dikenalkan untuk mengurus pengetahuan terutamanya daripada objek pembelajaran dan pembangunan sistem penjawab soalan automatik atau dalam Bahasa Inggeris, automated question answering system (Aquas). Kaedah METHONTOLOGY dipilih untuk membangunkan ontology dalam kajian ini.

Potensi teknologi SW dan KM yang dikenal pasti dalam kajian ini dapat membantu pemaju e-Learning untuk mencipta sistem e-Learning yang menggunakan pendekatan pedagogi constructivist dari sudut pandangan KM dan SW. Sistem semi-automatic ontological knowledge base (atau SAOKBCS) telah membawa kepada pengekstrakan ilmu daripada objek pembelajaran secara separa-automatik manakala Aquas dengan expert locator dapat membantu pengekstrakan ilmu yang mengalakkan perkongsian ilmu dalam suasana e-Learning.

Eksperimen yang dijalankan menunjukkan bahawa SAOKBCS dapat mengekstrak konsep bahawa komponen utama ontology dari objek pembelajaran yang berasaskan teks dapat beroperasi dengan ketepatan 86.67%. Hal ini dapat menjimatkan masa dan mengurangkan beban dalam proses membina ontology secara manual. Tambahan lagi, eksperimen yang dijalanakan terhadap Aquas menunjukkan bahawa lebih dari 80% pengguna e-Learning berpuas hati terhadap jawapan yang diberi oleh sistem. Pengunaan expert locator framework dapat meningkatkan prestasi Aquas di masa depan.

———————————————————————————————————————
Gimana, Berasa aneh dan Janggal Bukan??

Advertisements

Here, I stand. I can do no other, So Please… Help Me Ya ALLAH ! Ammiin

That day 17 of march 2009, will be a historical moment in my Life. that day I will defense in oral presentation for my master thesis, entitled: “SWA-KMDLS: an enhanced e-learning management system using semantic web and knowledge management technology”. that day I will be judged by examiner whether I am qualified to pass and get M.Sc. degree or fail.

“Nervous and feeling not confident”. Yeah… that’s all illustrated what I am feeling now, 2 days go to the due date. Perhaps, it is normal for everyone in the world. Surveys showed that presentation placed the first place, the things that make people to fear. Even, compared with the death.

But, how to combat this annoying feeling? someone said to try breath therapy, some one else said the only thing to do is to be well prepared and rehearse, rehearse, and rehearse !!

Yeah, Rehearse, Rehearse, and Rehearse !! I think it is the most reasonable tips. As the proverbs said that “Practice Make Perfect” . But… oh no… I feel so lazy to do this. Since, I am not a perfectionist man. I have never ever doing preparation for my presentation. I always let my presentation flows naturally on the spot during the presentation. Although, it is not always be good. I feels it is Ok !

My supervisors advise me to do simulation presentation and ask feedback from my friends. Argh…. but it is not my type. I am so naturalist . Sometime I feel I can not control myself and control my Life, but I am under control of the Most Great Power in this world. I believe the Great Power is God, Allah. Where [actually] there is no power and courage but from Allah.

So, the only thing I can do is praying to Him. Hope, everything will be just fine and the all is very best to Me. While trying as well as I can do to be well prepared. Trying to Rehearse, Rehearse, and Rehearse. Preparing the presentation script as “helping secret tool” to recover the worst thing when my brain is suddenly blank during the presentation. Finally, May I can grabbed the Martin Luther words: ” Ich Kann nicht anders Got Helf, Mir [Here, I stand. I can do no other, so please help me God]”.

Ya Allah, Allahumma yassir umuurona !!

My Mom, Dad, Teachers, Brothers, Sisters, and Friends Wish Me luck and all very best for me ! thank you 🙂
My Supervisor Ass. Professor Dr Ahmad Kamil, Ms Noreen Izza Arshad, and Mr Izuddin ZA, please besides me and support me !
My Examiner Ass Professor Dr Abrizah Abdullah (University of Malaya) and Dr Wan Fatimah Ahmad (Univ. Teknologi Petronas), Dr Baharum Please be kind to me 🙂

cakshon [@ UTP, 150309 9:32:AM]