mudeng ndak, baca [abstrak] Thesis Saya Dalam Bahasa Melayu ? :D

Sapa bilang Bahasa Melaysia (BM) itu Mirip Banget dengan Bahasa Indonesia (BI)?
Haha… saya jamin deh… kalau ada Orang Indonesia pertama kali datang ke Malaysia, pasti bingung 1/2 Mati dengan BM.

Iya seh kosakatanya banyak yang Mirip, tapi banyak sekali terjadi dimana terdapat kata  yang sintaksis nya sama akan tetapi makna [semantik] dan penggunaan nya berbeda.

Contohnya :
1. “Seronok” di BM artinya adalah=”enjoyable” kalo BI = “ndaksopan” 😀
2. “Boleh” di BM artinya adalah=”Can” kalo BI= “May” 😀

dan masih buanyak lagi, yang bisa bikin anda ngelu 1/2 Sutris No [Bachir] huehe….

Beruntung sekali di Malaysia saya belajar di kampus Internasional, yang Bahasa pengantarnya menggunakan Bahasa Inggris. Jadi, ndak perlu repot-repot belajar BM.

Walaupun demikian, mungkin atas nama Kebangsaan. Semua Tugas Akhir / Tesis / Disertasi harus disertai dengan abtrak BM. Haha…..
Walaupun sudah 2 Tahun tinggal di Malay, Tetapi, sumpah… saya benar-benar nyerah kalau disuruh nerjemahin Abstrak Tesis English Version saya ke BM. Beruntung disini saya punya student anak Malay yang dengan senang hati mau saya suruh nerjemahin hue he…. [Thanks To My Student : Shaqifah and Khail Malik :)].

Berikut adalah Abstrak Tesis Saya dalam BM, Selamat Menikmati !!
———————————————————————————————————————–

Dalam era k-ekonomi di mana ilmu telahpun menjadi sumber terpenting, kajian telah menunjukkan bahawa pengunaan sistem e-Learning telah meningkat dalam bidang pelajaran dan korporat. Pengunaan e-Learning bukan sahaja bertujuan untuk mendapatkan ilmu tetapi untuk mengekalkan daya saing sama ada untuk individu mahupun organisasi. Namun, potensi awal e-Learning masih belum dapat direalisasikan kerana ia hanya dianggap sebagai handout yang diterbit secara online, ditambah dengan kuiz. Walaupun e-Learning 2.0, yang dibantu teknologi Web 2.0, sudahpun wujud, masalah seperti information overload dan poor content aggregation masih tidak dapat ditangani dalam suasana e-Learning Management System atau LMS.

Tujuan kajian ini adalah untuk mengekstrak potensi Semantic Web (SW) and teknologi Knowledge Management (KM) dengan sepenuhnya. SW dan KM merupakan dua teknologi yang baru dikenalpasti dapat memperbaiki LMS yang sedia ada. Cadangan nama untuk sistem baru in adalah Semantic Web Aware-Knowledge Management  Driven e-Learning System (SWA-KMDLS). Pendekatan ontologi yang merupakan tulang belakang SW dan KM dikenalkan untuk mengurus pengetahuan terutamanya daripada objek pembelajaran dan pembangunan sistem penjawab soalan automatik atau dalam Bahasa Inggeris, automated question answering system (Aquas). Kaedah METHONTOLOGY dipilih untuk membangunkan ontology dalam kajian ini.

Potensi teknologi SW dan KM yang dikenal pasti dalam kajian ini dapat membantu pemaju e-Learning untuk mencipta sistem e-Learning yang menggunakan pendekatan pedagogi constructivist dari sudut pandangan KM dan SW. Sistem semi-automatic ontological knowledge base (atau SAOKBCS) telah membawa kepada pengekstrakan ilmu daripada objek pembelajaran secara separa-automatik manakala Aquas dengan expert locator dapat membantu pengekstrakan ilmu yang mengalakkan perkongsian ilmu dalam suasana e-Learning.

Eksperimen yang dijalankan menunjukkan bahawa SAOKBCS dapat mengekstrak konsep bahawa komponen utama ontology dari objek pembelajaran yang berasaskan teks dapat beroperasi dengan ketepatan 86.67%. Hal ini dapat menjimatkan masa dan mengurangkan beban dalam proses membina ontology secara manual. Tambahan lagi, eksperimen yang dijalanakan terhadap Aquas menunjukkan bahawa lebih dari 80% pengguna e-Learning berpuas hati terhadap jawapan yang diberi oleh sistem. Pengunaan expert locator framework dapat meningkatkan prestasi Aquas di masa depan.

———————————————————————————————————————
Gimana, Berasa aneh dan Janggal Bukan??

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s